Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Projektbeskrivning - ComplexDis

En medicin som fungerar utmärkt för en person kanske inte fungerar alls för en annan, trots att de har samma sjukdom. Inom projektet ComplexDis letar forskarna efter metoder att snabbt hitta den medicin som fungerar bäst för varje enskild patient.

Allergi, fetma och cancer är alla exempel på vanliga sjukdomar som kan bero på tusentals olika gener och miljöfaktorer. Samma sjukdom kan ha olika orsaker hos olika personer, och det är därför medicinen inte alltid fungerar. I vissa fall kan patienten till och med försämras av sin medicin.

I framtiden hoppas forskarna att ett enkelt blodprov ska kunna ge besked om en medicin fungerar eller inte.
– Det ideala vore om läkaren kunde använda blod eller saliv för att få den information han eller hon behöver för att skräddarsy medicineringen så att den passar patienten, säger Mikael Benson, överläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, som leder projektet ComplexDis.

Flera svenska och utländska universitet samarbetar i forskningsprojektet. Forskarna riktar in sig på allergier, framför allt hösnuva, men målet är att de nya metoderna för att skräddarsy medicin också ska kunna användas vid andra sjukdomar som kan ha många olika orsaker.

Med hjälp av en teknik som kallas DNA-microarrays undersöker forskarna sambanden mellan tusentals gener som kan orsaka allergierna. Tekniken gör det möjligt att studera RNA-uttryck för människans alla gener samtidigt. Genom att använda nätverksteori kan forskarna sedan få fram de undergrupper eller kedjor av gener som orsakar en viss allergi.
– Troligen är det olika kombinationer av flera olika gener som orsakar allergier hos olika patienter och då gäller det hitta ett specifikt nätverk av gener för att matcha patienten med rätt medicin, säger Mikael Benson.

Forskarna letar efter olika proteinmarkörer som kan användas för att skräddarsy medicin till allergiska patienter. Forskningen kan också leda till nya mediciner och bättre möjligheter att förutsäga och förebygga sjukdom.

Vid bröstcancer används redan ett gentest för att avgöra om en medicin är verksam mot ett speciellt protein, men många andra läkemedel riktar in sig mot flera olika proteiner. Då är det svårare att med bestämning av ett enda protein förutse om medicinen fungerar.

ComplexDis är ett treårigt forskningsprojekt som bekostas av EU.

Sidansvarig: Mikael Benson|Sidan uppdaterades: 2006-10-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?